24 Temmuz 2012 Salı

Kendi Başına Ağırlığını Nasıl Ölçersin ?


Bu kolay bir iş değildir; çünkü başınızı kesip teraziye koymanız sizi ölçümü okuyamaz duruma düşürecektir. Sağduyulu davranıp başınızı gövdeden ayırmaksızın kefeye yaslamanız o kadar vahim bir sonuç doğurmayabilir; ama boyun kaslarınız mutlaka bir destek sağlayarak ölçümü geçersiz kılacağından, bu tartıdan da bir sonuç çıkması pek olası değildir. Benzer büyüklükte bir kavunu tartarak varacağınız tahmini sonucun bundan daha doğru olması yüksek bir olasılıktır!
Bu bakımdan en iyi yaklaşım kaba bir ölçüm verecek birkaç yöntemi denemek ve ardından bunların bir ortalamasını almaktır. Önce, bir küveti tamamen gömülmenize yetecek kadar suyla doldurup bütün vücudunuzun hacmini saptayabilirsiniz. Su düzeyini (düzey 1) işaretledikten sonra, küvete girip yumuşakça gömülün ve suyun tam durulmasına kadar bekleyin. Bir arkadaşınızın su düzeyini (düzey 2) işaretlemesini sağlayın ya da becerebiliyorsanız bu işi bizzat kendiniz yapın. Küvetten çıkın. Taşırdığınız ve vücudunuzla dışarıya taşıyıp damlattığınız su miktarını telafi etmek için küveti tekrar düzey 1 işaretine kadar doldurun. Şimdi ölçülmüş miktarda su katarak, küvetteki suyu düzey 2 işaretine kadar yükseltin. Kattığınız suyun hacmi, vücut hacminize ilişkin bir ölçüm vermelidir. Bu sadece kaba bir ölçüm olduğu için, işlemi birkaç kez tekrarlayın ve hata payını azaltmak için ortalamayı alın (tek kişinin sığacağı bir fıçınız varsa, bu bir küvete oranla daha doğru bir ölçüm sağlayacaktır; çünkü içine girdiğinizde su düzeyi sınırlı alanda daha fazla yükselecektir).
Şimdi sadece başınızı belli bir noktaya kadar daldırmak suretiyle aynı şekilde başınızın hacmini ölçebilirsiniz -su düzeyinin hareketini arttırmak açısından küvet yerine bir kova tercih edilebilir. Bir arkadaşınızın, bunun doğru nokta olduğunu kesinleştirmesi gerekecektir. Başka bir seçenek, başınız suyun yukarısında kalacak şekilde tekrar su dolu küvete girerek, vücudunuzun baş dışındaki kısmının hacmini ölçmek olabilir.
Son işlem için, doğru bir terazide bütün vücudunuzu tartın. Böylece baş hacminizin vücut hacminize oranını kullanarak, bütün vücudunuzun ağırlığına göre başınızın ağırlığını çıkarabilirsiniz.
Bu yöntemi birkaç kez tekrarlamanız halinde, ölçümlerinizdeki yanlışlıklara ve başınızdaki hava boşluklarına bağlı hatalara rağmen, muhtemelen baş ağırlığınızın makul bir ölçüsünü elde edeceksiniz.
Daha çabuk ama daha az doğru bir yöntem, başınızın ağzına kadar dolu bir kovadan taşırdığı su hacmini ölçmek, ardından bu rakamı suyun ağırlığına çevirmek ve buna (başınızın biraz daha yüksek yerçekiminin payı olarak) yüzde 5′ini eklemek olur.
Son olarak, bir BT (bilgisayarlı tomografi) taraması yaptırma olanağınız varsa, birisine başınızın hem yoğunluğunu, hem de hacmini ölçtürebilir ve daha sonra bu değerlerden ağırlığını hesaplayabilirsiniz.